Freestyle moves – de Flatspin

Steeds meer K.B.T. leden varen in zgn. rodeo of freestyle kano’s.

Vervolgens is men druk bezig om de free-style of rodeo bewegingen te oefenen. Het leek me leuk om het volgende artikel dat in
“Playboating Magazine” gestaan heeft te vertalen. Het onderstaande artikel is een vertaling uit het Engels door Harm-Jan de Graaf.

Rodeo wordt meestal beoefend op wildwater, maar ook de branding is een prima mogelijkheid om je vaardigheden te ontwikkelen.

Vraag me alsjeblieft niet om ze eventjes voor te doen, want ik ben zelf ook nog druk aan het proberen!


Kleine toelichting van de redactie: Om een flatspin (=een horizontale draai van 360 graden of meer) te kunnen maken in de branding, heb je een kleine kano (type rodeo/freestyle) nodig, welke een bijna rechte platte bodem heeft. Vervolgens moet de golf waarop je de move wilt maken
voldoende hoogte hebben en een enigzins stijl zijn. Golven die wat langer door rollen, met een schuine zijde waarvan de afstand van de top van de golf tot de onderzijde genoeg ruimte bevat, bieden je de beste kans voor het maken van deze move. Indien de golf te klein, te langzaam of niet stijl genoeg is kan je de move niet of slechts deels uitvoeren! Zorg ervoor dat je rechtop in je kano zit, het zwaartepunt van de kano is namelijk ook de denkbeeldige as waarom de kano horizontaal heen draait! Teveel steunen naar de voor- of achterzijde of teveel opkanten heeft als gevolg dat de golf op het dek van je kano komt. Dit laatste probeer je natuurlijk te voorkomen! De flatspin c.q. de horizontale draai, is in principe bijna vergelijkbaar met een plat / rond steentje dat zich met enige snelheid over het wateroppervlak verplaatst met een rond draaiende
beweging.

“Flat Spin” deze move is vooral “cool” als je hem precies tegen de “shoulder” van de golf uitvoert. De “shoulder” is plek waar de golf
juist breekt, oftewel de overgang tussen groen en wit water.

Surf rustig van de golf af en zorg dat de “shoulder” je inhaalt. Als dit gebeurt zal deze de achterkant van je boot van de golf af willen duwen, laat maar gaan en kant een beetje “verkeerd” op.

Als je naar rechts van de golf afsurfte, dan breng je je gewicht naar de linkerkant van de boot op het moment dat de achterkant van de boot naar voren draait. Nu surf je achteruit tegen de “shoulder”, dit kan je vasthouden door het rechterblad van je peddel als roer te gebruiken naast de voorkant van je boot, of je kunt een linker voorwaartse boogslag gebruiken om de 360 af te maken.

De truc is hier om de peddelslagen te gebruiken om tegen het schuim van de breker te blijven. Als je niet oppast dan
zal boot meer snelheid krijgen en van de golf af glijden. Hij kerft dan gemakkelijk in het water waardoor je zoveel snelheid verliest dat je op de achterkant van de golf terechtkomt. De meeste speelboten lijken beter te kerven dan je zou willen als je achteruit surft.

Let op dat je niet een steun maakt op de golf zoals je in een wals zou doen.


Variatie 1.: Van een halve Flat Spin naar een Loop Achteruit en vervolgens in een Voorwaartse Surf verder…

Dit is meer een serie van moves achter elkaar. Deze keer, zo gauw als de achterkant van de boot naar het strand wijst leun je naar de zijkant van de boot die van de golf af gericht was (in het vorige voorbeeld: de linkerkant) en begin een loop achteruit door naar achteren te leunen om de achterkant van de boot te laten duiken. Trek nu hard met je linkerhand aan je peddel, je zou nu neer moeten komen in een voorwaartse surf in de goede richting met als roer hetzelfde peddelblad dat je gebruikte bij de loop (linkerblad).

Variatie 2.: Van een Voorwaartse Retendo naar een Achterwaartse of Voorwaartse Surf

Hier draait het erom dat je een voorwaartse loop uitvoert met een beetje een draai zonder dat je de boot zo diep laat duiken dat je een pop-out krijgt. Het helpt als je loops oefent in de ‘soep’, startend vanuit een soort van diagonale surf in het schuim.

Probeer een gevoel te krijgen hoe je via een boog de voorkant van de boot onder water moet krijgen. Als dat lukt probeer je hetzelfde terwijl je tegen de stoep van een golf surft. Vanuit een voorwaartse surf (diagonaal naar rechts, roertje linksachter) draai naar links en leun naar voren
om de voorkant van de boot onder water te krijgen.

Houd nu druk op het linker peddelblad om de rotatie in te zetten en popping te voorkomen.

De druk op het peddelblad helpt om je gewicht boven de boot en de boot hoog op de golf te houden. Als je timing goed is zal je boot naar het strand wijzen als de voorkant onder gaat, met genoeg rotatie zodat als de boot vertikaal staat hij voldoende gedraaid is om in een achterwaartse surf te landen, hopelijk in de buurt van de stoep van de golf.

Dan, (zie Flat Spin) kan je, of de achterwaartse surf vasthouden met een peddelblad als roer linksvoor, of je flatspint naar een voorwaartse surf m.b.v. een voorwaartse boogslag.

Het laatste is gemakkelijker om mee te beginnen, maar het aardige van een Voorwaartse Retendo naar een Achterwaartse
Surf
is dat het peddelblad dat je gebruikt om de beweging in te zetten, de hele tijd in het water blijft en als roer gebruikt wordt bij de Achterwaartse Surf.

In theorie (!) zou de Splitwheel (een Cartwheel met verwisseling van kant) gemakkelijk uitgevoerd moeten kunnen worden, waarbij het blad in het water gebruikt wordt voor een achterwaartse loop i.p.v. voor een Achterwaartse
Surf
. Als je een Splitwheel zo kunt uitvoeren, ben je een god(in).

Have fun!

Harm-Jan

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.