Spots – Katwijk aan Zee

WHAT IT IS LIKE:
Locatie’s: In Katwijk aan Zee zijn er twee locaties waar brandingkanoënen word toegestaan. Voor detail info, zie de bijgevoegde plattegrond van Katwijk.
Locatie 1. Nabij restaurant het Zwaantje, tevens de stek van het K.B.T.
Locatie 2. Bij de uitmonding van het uitwateringskanaal in zee.
De Golven: De golfhoogte is sterk afhankelijk van de weerselementen en kan maximaal een hoogte van circa 4 meter bereiken. De surfgolven hebben gewoonlijk een vrij korte looptijd en eindigen vaak als een breker op een zandbank of in de waterlijn nabij het strand. Het moment en de locatie van het breken van de golf alsmede de golfbewegingen zelf, zijn nauwelijks constant door de aanwezigheid van de vele zandbanken voor de kust. Bij gunstige omstandigheden bevinden er zich vaak twee playspots voor de kust, te weten de eerste en de tweede branding.
Wind: Bij voorkeur westen wind, kracht 4 of meer, deze wind geeft golven die recht op de kust staan. Wind uit andere westelijke richtingen geeft ook goede mogelijkheden, maar in combinatie met de stroming bestaat er een kans dat je iets afdrijft langs de kust. Bij een wind uit een oostelijke richting, de zogenaamde aflandige wind, zijn er gewoonlijk geen golven van enige betekenis.
Seizoen informatie: De beste seizoenen om te brandingkanoën zijn het voorjaar en het najaar, in het zomerseizoen zijn er nauwelijks golven en in het winterseizoen kan het behoorlijk koud zijn door de lage (water) temperaturen en de koude wind. De watertemperatuur is ‘s-winters circa 5°C en zomers circa 18°C.
Let op! Er bevinden zich geregeld verraderlijke muistromen voor de kust.
Bij het uitwateringskanaal bevind zich aan beide zijden een golfbreker. In het strandvak 6 zijn geen golfbrekers aanwezig.
Door het uitwateringskanaal wordt regelmatig water geloosd op zee. Deze krachtige waterstroom naar zee is echt risicovol voor kanoërs en (levens-) gevaarlijk voor zwemmers! Kanoërs met onvoldoende ervaring met het kanoën in de branding dienen deze locatie, bij het spuien, dan ook absoluut te mijden!
HOW TO REACH:
Vanaf Leiden staat de weg naar Katwijk aangegeven, de locaties in Katwijk staan vermeld op het kaartje.
STRANDVAK 6, ligt voor restaurant Het Zwaantje c.q. de uitkijktoren.
UITWATERINGSKANAAL, ligt aan het einde van de boulevard in noordelijke richting.
MORE INFORMATION:
Informeer bij Kano Branding Team “Katwijk”. Voor de golfhoogte, getijden etc. raadpleeg de meteo pagina op deze site.
LOCALS:
Strandvak 6 is de thuishaven van de brandingkanoërs van het K.B.T.
Direct zuidelijk naast strandvak 6 zit de Katwijkse Branding Surfclub en weer iets zuidelijker bevindt zich de zeezeilvereniging, vermijd deze locaties.
EVENTS:
Het K.B.T. “Katwijk” organiseert met enige regelmaat voor haar eigen leden activiteiten. Gemiddeld eenmaal per jaar wordt er voor leden en niet leden een branding evenement georganiseerd. Meer informatie over evenementen is elders op deze site terug te vinden.
INFO SOURCES:
Rik Teernstra

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.